SAAB CLUB SLOVAKIA

NEVS podal návrh na vyplatenie veriteľov. SAAB má prejsť do rúk Mahindry!

National Electric Vehicle Sweden AB – NEVS podal návrh na vyplatenie veriteľov a s tým spojený návrh na ukončenie procesu reorganizácie. Odsúhlasenie týchto súvisiacich návrhov vytvorí podmienky pre dokončenie prebiehajúcich vyjednávaní s dvoma významnými automobilovými spoločnosťami a implementáciou nového podnikateľského plánu spoločne s partnermi a vlastníkmi. Majitelia spoločnosti NEVS a manažment spoločnosti zistil, že bez ukončenia reorganizácie, v ktorej sa SAAB nachádza niekoľko mesiacov, nie je možné ukončiť rokovania so zdarným koncom.

Rokovania, ktoré práve finišujú sú zamerané v dvoch smeroch. Prvým je vytvorenie joint venture v závode v Trollhattane a druhý je na predstavenie nových majoritných akcionárov v spoločnosti NEVS s plánom vytvoriť z automobilov značky SAAB celosvetový prémiový produkt.

Návrh vyplatenia veriteľov je postavený tak, že z celkového počtu 573 veriteľov bude 469-tim z nich vyplatených 100 % z ich pohľadávok. Pri ďalších 104 veriteľoch, ktorých pohľadávky prekročili 500 000 SEK (52 000 eur) pôjde o 50 % vyplatenia pohľadávok.

NEVS bol v reorganizácii (podobné nášmu pojmu reštrukturalizácia) potom, čo čínsky vlastník zbankrotoval. Automobilka viac nedostávala žiadne peniaze a musela pozastaviť výrobu. Z pôvodne očakávaného niekoľko týždňového pozastavenia sa stalo úplné zastavenie výroby a prepustenie všetkých nekmeňových zamestnancov.

NEVS nedokázal platiť faktúry, a preto dodávatelia stopli dodávky, čím spôsobili, že automobilka nemala z čoho vyrábať.

NEVS sa okamžite obrátil na dva automobilové koncerny, menovite DongFeng v Číne a Mahindru, ktoré už predtým mali o SAAB záujem. S Mahindrou niekoľko mesiacov NEVS rokoval a dohadoval podmienky pre záchranu spoločnosti. Cieľom je začleniť NEVS do koncernu Mahindra a tým zabezpečiť budúcnosť automobilky SAAB. Mahindra sa netajila tým, že o značku SAAB a jej patenty má obrovský záujem. Mahindra vlastní napríklad automobilku SangYong, ktorá sa pred niekoľkými mesiacmi dočkala reštartu.

Medzitým však SAAB AB výrobca lietadiel a zbraňových systémov zobral spoločnosti NEVS práva na značku SAAB z jediného dôvodu – diskusie o bankrote SAABu výrazne poškodzovali dobré meno spoločnosti SAAB AB. Mahindra teda rokuje aj so SAAB AB a keďže majú majitelia k sebe blízko (zbrane) je takmer isté, že sa po odkúpení spoločnosti všetko vráti do poriadku a to ako v prípade používania loga, tak i názvu SAAB.

 

TEXT: NEVS

Ján Hargaš

Exit mobile version